Työelämä muuttuu jatkuvasti ja tämä saattaa aiheuttaa ihmisissä sekä intoa että ahdistusta. Työn pirstaloituminen on nyt jo varsin yleistä, eikä tähän varmaankaan ole tulossa muutosta tulevaisuudessa. Tässä artikkelissa käymme läpi muutamia selkeimpiä muutoksia, joita työelämä saattaa tuoda tullessaan. Tulevaisuuden näkeminen on tietenkin mahdotonta, mutta tämänhetkisistä merkeistä voi ennustaa, mitä ongelmia ja mahdollisuuksia työelämän muutos saattaa synnyttää.
Joustava työ
Työ ei nykyisin ole enää vain sitä, että haetaan työpaikka suoraan koulun penkiltä ja tehdään kyseisessä paikassa 40 tuntia viikossa, kunnes jäädään eläkkeelle. Toiset kokevat tämän uhkana, mutta osa näkee joustavamman työn mahdollisuuksina kokeilla uusia asioita. On syytä olettaa, että jatkossakin erilaiset työn jakamiset, määräaikaisuudet, yksittäisten työkeikkojen tekeminen sekä yrittämisen ja työsuhteen rajojen hämärtyminen ovat arkipäivää.
Globalisaatio

Jo nyt on paljon nähtävissä sitä, että työ siirtyy sinne, missä sitä on halvinta teettää. Tätä on kritisoitu useaan otteeseen ja ovatpahan jotkut yritykset huomanneetkin, ettei kaikkea kannata ulkoistaa Suomen rajojen ulkopuolelle ja työpaikat ovat palanneet Suomeen. Globalisaation myötä on tärkeää kiinnittää myös huomiota eettisyyteen, eikä vain juosta halvimman työvoiman perässä. Lisäksi tietenkin esimerkiksi palvelu- ja hoivatyötä on mahdotonta tehdä maapallon toiselta puolelta – varsinkin, kun palvelukielenä on suomi.
Digitalisaatio ja teknologian kehittyminen
Teknologian kehittyminen on koko historiamme ajan pakottanut ihmisiä keksimään luovia tapoja tehdä työtä. Tämäkin on sellainen asia, johon löytyy mielipiteitä laidasta laitaan, koska uusilla teknologioilla on tapana korvata ihmistyötä. Tästä ei kuitenkaan pääse yli eikä ympäri, vaan kun uutta teknologiaa on tarjolla ja se on ihmisiä tehokkaampaa ja edullisempaa, se otetaan käyttöön. Erittäin harvat nykyään vaativat, että kaikki tehdas- ja maataloustyö olisi tehtävä paljain käsin. Uudet tuulet saattavat pelottaa, mutta jälkeenpäin ajateltuna niiden etuja on mahdoton kiistää. Vanhojen työpaikkojen tilalle tulee kuitenkin aina uusia, joihin tarvitaan uutta osaamista.
Työtä ei riitä kaikille
Liittyen erityisesti edelliseen kohtaan, on melko selvää, että jatkuvaa kokopäivätyötä ei riitä jokaiselle. Tämä aiheuttaa uusia haasteita niin yhteiskunnan kuin yksilönkin tasolla. Ensimmäinen haaste on tietenkin toimeentulon turvaaminen jokaiselle. Suomen sosiaaliturva on edelleen kankea ja perustuu siihen, että henkilöllä joko on työtä tai sitten ei. Kaikenlaisen joustavan työn lisääntyessä tämä ei kuitenkaan voi olla enää yleinen normi. Täysityöllisyys ei nykyaikana enää ole kovinkaan realistinen tavoite, vaan katseet tulisi ennemminkin kääntää siihen, että minkälainen on tulevaisuuden työaika ja miten tulevaisuudessa suomalaisten toimeentulo turvataan. Pahimmillaan tämä muutos voi johtaa ihmisten eriarvoisuuden kasvamiseen, koska muutokset koskevat eniten työpaikkoja, joissa ei tarvita koulutusta.